Over het festival

We zijn toe aan het 70ste Druivenfestival, een Hoeilaartse traditie die begon in 1948.

Oorspronkelijk waren de feesten bedoeld om de Belgische druif te promoten. Omdat wij die traditie in ere willen houden, worden de druiven nog steeds tentoongesteld in het gemeentehuis, tijdens het festival. Sinds 2008, het jaar waarin onze tafeldruif door Europa erkend werd als streekproduct, krijgen ook hobbyserristen de kans om hun druiven tentoon te stellen.

In de loop der jaren groeide het Druivenfestival uit tot een echt dorpsfeest. De klemtoon ligt dan ook voornamelijk op het verenigingsleven, cultuur, samenzijn en ontspannen.

Muziekliefhebbers komen aan hun trekken op de Openingsavond, Intiem Klassiek, de kioskconcerten, de Jazzdag, het maandagnamiddagconcert en Nerorock.

Je dansbenen kan je strekken in het Scoutsdorp, op de Nacht van de Jeugd, de Nacht van den Doender en in Jeugdhuis Phobos.

Gezelligheid troef!

Maar het Druivenfestival betekent vooral gezelligheid: rondkuieren op de rommelmarkt, de ambachtenmarkt of de jaarmarkt, genieten van het straatanimatiefestival en proeven van de lekkere dingen des levens, zoals de kaastaarten op het kaastaartenfestival. 
Ook de kleinsten onder ons kunnen zich laten verrassen door de vele animatie op kindermaat.

En laten we zeker toppers als de lichtstoet, de steegjesrace en het vuurwerk niet vergeten.

De verenigingen zijn de spil van het Druivenfestival. Stuk voor stuk zorgen zij ervoor dat Hoeilaart het derde weekend van september op zijn kop staat.

Het organiserend comité bestaat uit vrijwilligers die een jaar lang in de weer zijn om het geheel in goede banen te leiden. Het comité is een mengelmoes van rotsvaste waarden die al enkele jaren meedraaien en een aantal nieuwe krachten. Sinds het festival van 2007 neemt Erwin Gysens de rol van voorzitter waar.  

Routebeschrijving

Ook benieuwd hoe je vlot in Hoeilaart geraakt?

Met de trein

Neem in Brussel, Ottignies, Rixensart, Genval of Terhulpen de trein naar het station van Hoeilaart. Kijk op belgianrail.be voor de dienstregeling.

Met de bus

Deze bussen van De Lijn stoppen 's weekends in Hoeilaart: Lijn 345 Waver-Brussel, Lijn 395 Hoeilaart-Leuven, Lijn 830 Groenendaal-Tervuren-Zaventem-Machelen. Kijk op delijn.be voor de dienstregeling.

Met de auto

Via de Brusselse ring: afrit Hoeilaart of via E 411 Afrit 2 Hoeilaart, Jezus-Eik.

Verkeersregeling tijdens het Druivenfestival

Tijdens het Druivenfestival geldt er een aparte verkeersregeling in Hoeilaart. Hoewel het centrum via omleiding bereikbaar blijft, raden we iedereen aan om de wagen thuis te laten. Kom je toch met de wagen? Dan is er parkeergelegenheid op de A. Biesmansparking (Delhaize) en parking Felix Sohiestraat. Verder blijft het toegelaten om de rijbanen in te nemen waar geen parkeerverbod geldt.

Ook het busvervoer kent enkele wijzigingen. Sommige haltes worden tijdelijk afgeschaft van vrijdag 15 tot en met maandag 18 september.

Voor meer informatie kan je terecht op delijn.be of 070 220 200

Pers

Download logo en campagnebeeld

Download een zip-bestand met de verschillende formaten van het logo en campagnebeeld.

Download Perspakket

Contact

Vragen of suggesties?

  • l Gemeenteplein 39, 1560 Hoeilaart
  • t 02 657 05 04
  • m info@druivenfestival.be

Comité van het Druivenfestival

Katrien Claes, Leen De Rudder, Erwin Gysens, Mehdi Mandil, Sam Massa, Renny Rombouts, Pieter Rowies, Kim Van Calster, Els Uytterhoeven

Fotografie

Geoffrey Ketels, Jan Stroobants, Audrey Vanhoegaerden & Simon Vander Borght